Ajankohtaista koronaviruksesta Suomussalmella

Tälle sivulle kokoamme ajankohtaista tietoa koronavirukseen liittyen.

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta numerossa 0295 535 535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on nyt mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Epäiletkö tartuntaa? Lievissä oireissa sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä minnekään. Mikäli oireet pahenevat, ja haluat arvion sairaalahoidon tarpeesta, soita puh. 116 117  (Lankanumerosta soitettaessa 6156 6000). Voinnin huonontuessa merkittävästi soita 112.

1.4.2020: Suomussalmen kunta tukee perheitä jakamalla kaksi ruokakassia perusopetuksen etäopetuksessa oleville oppilaille. Lue lisää täältä.

31.3.2020: Etsivä nuorisotyö ja yksilövalmennus ovat nuorten tukena myös poikkeusaikoina. Lue artikkeli täältä. 

31.3.2020: Suomussalmen kunta valmistautuu yksinyrittäjien tuen jakamiseen. Haun käynnistymisestä tiedotetaan erikseen. Lue Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote täältä.

28.3.2020: Kunta helpottaa pk-yritysten tilannetta. Lue tiedote täältä. [linkitetty tälle sivulle 30.3.2020 klo 12.45]

27.3.2020: Suomussalmen kunta on mukana tukemassa kainuulaisia yrittäjiä. Olemme mukana järjestämässä yrittäjille suunnattua webinaaria 2.4. Mistä apua koronakriisin selättämiseksi? Lue lisää tästä.

26.3.2020: Lue sivistyslautakunnan linjauksia sivistystoimialan maksuista poikkeusoloissa tästä.  Tarkoittaa Kianta-Opiston, liikuntapalvelujen ja varhaiskasvatuksen maksuja! 

26.3.2020: Kauppa- ja apteekkiapua Suomussalmella. 

25.3.2020: Suomussalmen apteekki ohjeistaa mm. apteekkiasiointiin toisen puolesta. Klikkaa tiedotteeseen tästä.

25.3.2020: Kainuun sote ohjeistaa terveysasemilla asiointiin. Suomussalmen terveysaseman tila- ja kulkujärjestelyt pandemian aikana:

Hengitysoireisten potilaiden kulku tapahtuu ns. Välskärin ovesta, opasteet ovat pihalla ja ovissa. Potilaiden tulee saapuessaan laittaa kasvoille suojamaski, joita löytyy aulasta. Suositellaan soittamaan sairaanhoitajalle ennen terveysasemalle tuloa.

Laboratorio: Asiakkaan tulee saapua laboratorionäytteenottoajalle yleisiin tiloihin vain, mikäli hänellä ei ole hengitystieinfektion oireita.

Jos asiakkaalla on varattuna laboratorioaika ja sitä odottaessa ilmenee hengitystieinfektion oireita, tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle lisäohjeiden saamiseksi. Yhteydenotossa arvioidaan, voidaanko näytteenottoa siirtää. Jollei se ole mahdollista, suunnitellaan, miten näytteenotto voidaan parhaiten järjestää ja mitä kautta terveysasemalle tulee saapua näytteenottoa varten.

Suomussalmen terveysaseman puhelinnumerot: Päivystys 08 6156 6200, Kiireetön 08 6156 6200, Potilastoimisto 08 6156 6212

[Tekstiä muokattu 25.3. klo 11.40: lisätty pidempi teksti laboratoriokohtaan.]

Lue koko tiedote linkistä!

23.3.2020: Suomussalmen varhaiskasvatus tiedottaa perheille:  Tiukentuneen määräyksen vuoksi varhaiskasvatukseen ei saa tuoda nuhaista ja yskäistä lasta, vaikka lapsella ei olisi kuumetta ja hän olisi ulkoilukuntoinen.

22.3.2020 1–3 luokkien oppilaiden huoltajille on lähetetty Wilmassa kysely lähiopetukseen osallistuvista uusista oppilaista ateria- ja kuljetusasioiden hoitamiseksi. Etäopetus on ensisijainen suositus. Lue lisää täältä. 

19.3.2020 Kainuun soten tiedote tartuntatautilain mukaisista toimenpiteistä koronavirusepidemian rajoittamiseksi Kainuun soten alueella. Poiminnat alla, lue koko tiedote täältä.

Kainuun sote suosittelee noudattamaan sekä julkisen että yksityisen sektorin toiminnassa linjausta työhön soveltuvuudesta.
Kainuun soten ohje koronavirusaltistuksen ja hengitystieinfektion vaikutuksesta työkykyyn:

 1. Oireeton työntekijä:
  a. Ulkomailta palaavalle 14 vrk karanteeni, estettä etätyölle ei ole
  b. Ilman asianmukaisia suojaimia tapahtuneen koronavirusaltistumisen jälkeen työpaikalla tapahtuva työskentely on kielletty 7 vrk ajan.
 2. Hengitystieinfektio-oireinen työntekijä, riippumatta taudin aiheuttajasta ja taudin asteesta
  a. Estettä etätyön teolle ei ole voinnin muutoin salliessa
  b. Töihin paluu ilman rajoituksia kun oireiden alusta on vähintään 7 vrk JA oireiden päättymisestä 3 vrk

Lisäksi: Kaikki vierailut Kainuun SOTEn potilasyksiköissä ja osastoilla on kielletty. Tapauskohtaisesti poikkeukset voidaan sallia kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa olevien läheisille sekä puolisolle tai tukihenkilö synnytysosastolla.

19.3.2020 Kainuun yrityspalvelutoimijat käynnistivät tehostetun yrityspalvelun kainuulaisille yrityksille poikkeustilan ajaksi. Lue lisää täältä.   Katso ilmoitus, klikkaa kuva isommaksi.

18.3.2020 Kianta-opisto järjestää Ikääntyvien yliopiston luentotilaisuudet verkkoluentoina. Kaikenikäiset saavat katsoa luentoja! Lue lisää täältä. 

17.3.2020 Suomussalmen kunnan ajankohtaistiedote koronatilanteesta Koko tiedote linkin takana. Poiminnat tässä:

 • Asiakaspalvelu kunnantalolla hoidetaan pääasiassa puhelimitse, sähköpostitse ja muita sähköisiä kanavia käyttäen. Kunnantalon ovet pidetään kiinni.  Kunnan kiinteistöissä kaikki ulkopuolinen toiminta keskeytetään. Kunnan työntekijöistä osa siirtyy etätyöhön.

 • Kirjasto, liikuntahalli, kuntosali ja uimahalli sekä nuorisotilat yms. ovat kiinni. Kirjastoauto ei kierrä. Työpalvelukeskus Miilu ja työpaja Hanslankarit ovat kiinni. Matkailutoimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse.

 • Kunnan toimielinten kokoukset pyritään järjestämään normaalisti.

 

Perheille tiedote 17.3.2020 perusopetuksen järjestämisestä (toimitettu Wilman kautta)

Varhaiskasvatuksen tiedote 17.3.2020 perheille.

Kirjasto on suljettuna 18.3.–13.4. Lue lisää täältä.

Maaseututoimistojen työntekijät tekevät epidemian aikana mahdollisimman paljon etätöitä. Asioinnista Vaara-Kainuun maaseututoimiston kanssa tulee sopia puhelimitse tai sähköpostilla. Lue lisää täältä.

Kansalaisille suunnattu digipalvelu Omaolo.fi -palvelu tarjoaa tietoa ja mahdollisuuden tehdä sähköinen oirearvio. Lue sosiaali- ja terveysministeriön artikkeli asiasta täältä.   Siirry Omaolo.fi-palveluun täältä. 

16.3.2020 [klo 18.10] Suomussalmen kunta valmistautuu panemaan hallituksen linjaukset käytäntöön. Tiedotamme tarkemmin huomisen tiistain aikana. Lue hallituksen linjauksista poikkeusoloihin tästä linkistä.

16.3.2020: Kainuun sote on koonnut kaikki koronapandemiaa koskevat tiedotteet samalle infosivustolle:
https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet 

COVID19 Coronavirus: Guidance for Travelers to Finland (16.3.2020)

14.3.2020 Kainuun sote: THL:n suositus: Sairasta lievät oireet kotona – terveydenhuolto auttaa vakavista oireista kärsiviä

13.3.2020: Suomusalmen kunnan ajankohtaistiedote kunnan päättämistä toimenpiteistä ja suosituksista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kuntalaisten ja henkilöstön keskuudessa. 

Kirjailija Pekka Jaatisen vierailu kirjastolla la 14.3.2020 on peruttu.

13.3.2020: Tänään valtuustosalissa pidettäväksi aiottu uuden koulun esittelytilaisuus on peruttu!

13.3.2020: Kainuun soten tiedote:
Viranomaisohjeet koronavirus COVID-19 leviämisen rajaamiseksi; Koos­te vi­ra­no­mai­soh­jeis­ta ko­ro­na­vi­rus CO­VID-19 le­viä­mi­sen ra­jaa­mi­sek­si

12.3.2020: Suomussalmi noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön suositusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä oppilaitosten henkilöstölle ja työnantajille koronavirustilanteessa. Linkki suositukseen.

11.3.2020 Kainuun soten tiedote: Koronavirus COVID-19-epäily – miten toimitaan

Kunnan johtoryhmän 9.3. hyväksymä ohje henkilöstölle ja luottamushenkilöille koronaepidemiaan varautumiseksi.

Kainuun soten antama potilasohje.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ajankohtaista koronaviruksesta.