Ajankohtaista

Tumma taivas enteilee myrskyä. Varautuminen sähkökatkoksiin ym. kannattaa.
loka 25

Pärjäätkö 72 tuntia sähköttä? Varautuminen kannattaa!

Tuore opas antaa kaikille neuvoja poikkeustilanteiden varalta varautumiseen. Kianta-Opisto valmentaa järjestöjä ja kyläyhteisöjä kaksiosaisessa koulutuksessa 29.10. ja 31.10.

Vajaa pari vuotta sitten Kainuuta ja eritoten Suomussalmea koetteli oikea kriisi, kun sähkölinjojen kannalta paha lumitilanne jätti monet taloudet pitkiksi ajoiksi ilman sähköä. Tilanne osoitti varautumisen tärkeyden.

Tavallisimmin häiriön aiheuttaa juuri sähkökatko, joka pitkittyessään voi vaikuttaa yhteiskunnan toimintoihin hidastamalla niitä tai jopa keskeyttämällä ne kokonaan. Julkiset palvelut ja tiedonvälitys ovat sähköstä riippuvaisia, ja vaikka ne saataisiin varajärjestelmillä toimimaan, on riskinä se, ettei Suomussalmen kaltaisen laajan kunnan kaikkiin kotitalouksiin esimerkiksi juuri sähköä pystytä nopeassa tahdissa palauttamaan. Siksikin kaikkien varautuminen on tärkeää.

Kotitalouksille 72 tuntia

Vaikka nykyajan yhteiskunta toimii yleensä moitteetta ja keskeisissä palveluissa on vain lyhyitä katkoja, voi eteen tulla tilanne, jossa asukkaiden on pärjättävä omin avuin jopa useamman vuorokauden ajan. Siksi varautuminen kannattaa. Viranomaiset ja järjestöt ovat laatineet kotitalouksille suosituksen 72 tunnin häiriöön varautumiselle.

Oheisesta likistä pääset lukemaa tuoreen esitteen, jossa kerrotaan selkeästi erilaisiin häiriötilanteisiin varautumisesta.

http://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2019/10/Varautuminen-kotona-esite.pdf

 

Varautuminen kotona -oppaan kansi.
Oppaan voi ladata osoitteesta www.72tuntia.fi. Tai klikkaa kuvaa!

Kylät ja kolmas sektori: koulutusta

Tykkylumikriisin aikana Suomussalmella naapuriapu ja kylien aktiivitoimijat nousivat isoon rooliin kaikkien asukkaiden turvallisuuden tukemisessa.

Kyläyhteisöille ja muille järjestöille sekä asukkaille tarjotaan Suomussalmella koulutusta tiistaina 29.10. ja torstaina 31.10. Valtuustosalissa klo 17–20.30 pidettävä koulutus on maksuton.

Tiistaina paneudutaan aiheeseen ja torstaina käynnistetään aluekohtaisten varautumissuunnitelmien laatiminen.

Koulutus kuuluu Kainuun kansalaisopistojen KaTu-hankkeeseen, ja kouluttajana toimii Aikku Eskelinen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi